Obučavaju se za njegovatelje i odlaze u Evropu

Bez autora
May 19 2015

Zanimanje za posao njegovatelja starih i nemoćnih lica izuzetno je izraženo na području Unsko-sanskog kantona, a prema informacijama iz Službe za zapošljavanje USK, samo u ovoj godini oko tri stotine njegovatelja uspjelo se zaposliti u nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Istovremeno, sve je više ustanova i organizacija u ovom kantonu koje vrše edukaciju ili prekvalifikaciju za pomenuto zanimanje, a jedna od takvih je i nevladina organizacija "Feniks" iz Sanskog Mosta. Prema riječima direktorice te organizacije Adise Hotić, odobrenje im je izdato od Ministarstva za obrazovanje USK, a polaznici njihovih kurseva po okončanju dobijaju međunarodno priznate certifikate. "Interesovanje je izuzetno, s obzirom na to da se radi o vrlo traženom zanimanju u inostranstvu. Veliki broj naših polaznika pronašao je u proteklom periodu zaposlenje u Njemačkoj, ali i drugim evropskim zemljama", istakla je Hotićeva...

Zanimanje za posao njegovatelja starih i nemoćnih lica izuzetno je izraženo na području Unsko-sanskog kantona, a prema informacijama iz Službe za zapošljavanje USK, samo u ovoj godini oko tri stotine njegovatelja uspjelo se zaposliti u nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Istovremeno, sve je više ustanova i organizacija u ovom kantonu koje vrše edukaciju ili prekvalifikaciju za pomenuto zanimanje, a jedna od takvih je i nevladina organizacija "Feniks" iz Sanskog Mosta. Prema riječima direktorice te organizacije Adise Hotić, odobrenje im je izdato od Ministarstva za obrazovanje USK, a polaznici njihovih kurseva po okončanju dobijaju međunarodno priznate certifikate. "Interesovanje je izuzetno, s obzirom na to da se radi o vrlo traženom zanimanju u inostranstvu. Veliki broj naših polaznika pronašao je u proteklom periodu zaposlenje u Njemačkoj, ali i drugim evropskim zemljama", istakla je Hotićeva.

Prema njenim riječima, obuka podrazumijeva pet stotina nastavnih sati i traje šest mjeseci, a pored teoretske nastave obuhvata i praktična iskustva koja polaznici stiču u obližnjem domu za stare osobe "Zlatna jesen" u Sanskom Mostu. "Interesovanje je toliko da u narednih nekoliko godina možemo neprestano organizirati kurseve", kaže Hotićeva.

Jedna od polaznica obuke je i Selma Bešić, koja planira po okončanju edukacije potražiti posao u Njemačkoj. "Tamo imam drugaricu koja već radi taj posao i kaže kako su primanja dosta dobra. Istina, kaže i da posao zahtijeva puno truda i vremena, ali se isplati", kaže Bešićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik